Delen

Alliander

“Inclusie is je welkom voelen, meedoen, meepraten en meebepalen.” Joy Lodarmasse – Manager Diversiteit en Inclusie

Wat is de meerwaarde van inclusief werkgeverschap voor jullie organisatie?

“Alliander is een netwerkbedrijf dat energienetten ontwikkelt en beheert. Via onze kabels en leidingen ontvangen ruim drie miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven elektriciteit, gas en warmte. We beheren meer dan 90.000 km elektriciteitsnet en 40.000 km gasnet en onze netten behoren tot een van de betrouwbaarste ter wereld. We staan voor de meest complexe uitdaging in onze geschiedenis. De energietransitie vraagt om een organisatie die meebeweegt met de ontwikkelingen buiten en waarin verschillende talenten en perspectieven ons in staat stellen om tot slimme oplossingen te komen. Daarbij is aantrekkelijk werkgeverschap belangrijk voor ons. Uit studies blijkt dat mensen het fijn vinden om te werken bij een bedrijf dat divers is. We zeggen bij Alliander: wij hebben ruimte voor jouw energie. Maar het is ook onze license to operate; we mogen en willen niet onterecht onderscheid maken. Daar mag je jezelf als bedrijf best op toetsen.”

WOMEN Inc. heeft in samenwerking met experts en de INCubators 6 elementen onderscheiden die bijdragen aan inclusief werkgeverschap. Met welke van de 6 elementen ben jij binnen de organisatie het meest bezig?

“Alle 6 de elementen zitten verankerd in onze manier van werken. Waar ik nu het meest mee bezig ben zijn draagvlak en communicatie, en inclusieve cultuur. Op het gebied van draagvlak en communicatie creëer ik een podium voor onder andere de Raad van Bestuur om zich uit te spreken over hun visie en doelen. Ik zorg dat het thema op de agenda blijft. Wat betreft inclusieve cultuur houd ik me bezig met de vraag waar in de organisatie in- en uitsluiting plaatsvindt. En hoe verhoudt dat zich tot onze visie en doelen? Met 7000 medewerkers is het belangrijk om hier actief mee bezig te blijven. Voelt elke medewerker de veiligheid om zich uit te spreken of om bijvoorbeeld bij een vertrouwenspersoon aan te kloppen? Sluit ons beleid rondom feestdagen nog aan bij de huidige tijdsgeest? Inclusiviteit is niet alleen je werk doen, je functie uitvoeren, maar ook jouw perspectief voor het grotere of betere geheel kunnen delen.”

Wat is een goede eerste stap op weg naar een inclusievere organisatie?

“Maak een ‘foto’ van wat er is. Verzamel data en observeer. Wat valt je op? Wie zit er op welke positie en wie niet? Kijk naar het beleid. En kijk ook eens in je eigen contactenlijst, wie ken je allemaal? Vraag je vervolgens af of dat wat je ziet ook is wat je zou willen zien. Zo niet, denk na over het ideale plaatje. Wat wil je wel? Het is belangrijk om dit niet alleen te doen, stel een diverse groep van afgevaardigden samen. Als je dat duidelijk hebt, kun je gaan nadenken over wat je eraan kunt doen. Breng de sleutelmomenten, daar waar in- en uitsluiting plaatsvindt, in kaart en begin gewoon maar eens aan wat knoppen te draaien. Denk groot, start klein.”