Werknemers aan het woord

Steeds meer mensen vallen kort of langdurig uit door stress. Werkgevers kunnen veel van deze ervaringsdeskundigen leren door naar ze te luisteren. Wat heeft hen wel geholpen en wat niet?

We gingen in gesprek met vrouwen die zijn uitgevallen door stressklachten. Welke rol zien zij voor werkgevers om uitval te voorkomen? Wat hadden ze zelf anders kunnen doen en wat is hun advies voor anderen die te maken hebben met ongezonde werkstress?

Hanneke

Hanneke is zestig jaar en werkt bij een thuiszorgorganisatie waar zij leerlingen in opleiding tot helpende begeleidt.

 

De enige verwachting die mijn werkgever had en heeft is dat ik zelf duidelijk moet aangeven hoe de vlag erbij hangt.

 

Nadira

Nadira is 37 en leerkracht in het basisonderwijs. Binnen haar team nam zij vaak extra werk op zich: “Als er nog iets moest gebeuren deed ik dat vaak.”

“Ik was altijd het zonnetje op de redactie.”

Aldith Hunkar is multi-media journalist en oud-presentator van het NOS-journaal en het Jeugdjournaal. In 2007 besloot zij zelfstandige te worden, mede door de burn-out die het werk bij de NOS haar opleverde. Tijdens de WOMEN Inc. talkshow ‘Zorgen zonder zorgen’ vertelde ze over de belangrijke rol die haar werk(gever) speelde in het veroorzaken van de burn-out, hoe dit misschien wel voorkomen had kunnen worden en hoe ze eruit is gekomen. Haar positieve ervaringen bij het Jeugdjournaal komen in onderstaande video niet aan bod, daar zat Aldith erg op haar plek en werd ze geaccepteerd als zichzelf. Achteraf weet ze pas hoe belangrijk dat was. Ondertussen werkt ze voor zichzelf en voert ze haar passie uit in haar bedrijf Hunk-arT.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan